Terug

Wat is precies een Exit regeling en welke rechten heb ik daarbij?

Cors van den Berg

Samen met een compagnon ben ik een jaar of 12 geleden een bedrijf begonnen. Een paar jaar later werd dat een BV, waarin hij en ik als directeur 37.5% kregen en twee anderen 12,5%. In september vorig jaar werd ik op basis van volgens mij niet kloppende argumenten uit mijn directeursfunctie gezet. In plaats daarvan werd ik 'gewoon' werknemer. Inmiddels is de term exit-regeling door een van de aandeelhouders gevallen. Ik heb twee vragen:

 

1. Kan ik zomaar uit mijn functie van directeur worden gezet? En zo nee, wat kan ik er tegen doen?

2. Wat houdt een exit-regeling precies in en welke ivoed heb ik daar zelf op?

 

Hoor het graag.

 

 


1 Antwoord

Antwoord van De Vrijplaatscoach / Van Conflict naar Groei

Beste Cors, 

Ik zie nu pas je vraag, wellicht ben je al verder inmiddels.

Over je vragen.

Allereerst: niemand kan zomaar uit welke functie dan ook gezet worden. Niet als er een arbeidscontract ligt. Blijkbaar zijn er gesprekken geweest, die die voor jou niet erg constructief en bevredigend zijn verlopen, want je hebt  moeite met het aanvaarden van de argumentatie van de ander. Het klinkt alsof je momenteel het gevoel met je meedraagt, dat je geen eerlijke kans hebt gehad. Niet gehoord of gezien bent in de bijdrage die je wel hebt geleverd.

En nu hoor je opeens over die exit-regeling. Dus blijkbaar willen ze afscheid van je nemen.Overvalt jou dat ook? 

 

Is dat laatste het geval, dan is er nog onvoldoende uitwisseling geweest tussen partijen. Het kan niet zo zijn, dat jij na 10 jaar geacht wordt in te stemmen met vertrek, terwijl jij daar zelf nog helemaal niet bent. 

 

De volgende vragen komen in me op: 

1) in hoeverre heb je duidelijk waar je echt staat, wat je beperkingen en je mogelijkheden zijn?

2) in hoeverre is er nog ruimte voor gesprek en bijsturing (mediation) met de andere directeur en de aandeelhouders? (En waar vandaan waait de wind?)

3) hoe sta je er emotioneel in?

 

Als de relatie totaal verstierd is, kun je misschien beter een advocaat in de hand nemen, die alleen voor jouw belangen opkomt. ZIt er nog enige ruimte in, neem dan een mediator, die ook kan bemiddelen. 

 

Met betrekking tot de exit-regeling: die zijn er in alle soorten en maten. En je hebt altijd invloed in het leven. Laat jezelf zien en kom op voor wat echt belangrijk voor je is, zowel in de sfeer van belangen, als in de sfeer van behoeften en waarden. En vergeet niet te ontspannen, want dat bepaalt je kracht. 

 

Veel succes en groet,

Alexandra van Smoorenburg  

www.devrijplaatscoach.nl