Artikel afbeelding

De voorjaarsschoonmaak voor je relatie

Vroeger was er in het voorjaar altijd een grote schoonmaak. De bedden werden gelucht, alle stofnesten werden verwijderd en alles werd met sop onder handen genomen. Er werd geboend tot alles blonk. Ook kleren werden nagekeken. De winterkleren werden opgeborgen en wat niet meer te gebruiken was, werd weggedaan.

Eigenlijk is het een mooi ritueel zo’n grote schoonmaak. Want opruimen en schoonmaken geeft lucht en ruimte. Ook in je hoofd! En het hele gezin voelt de frisheid mee.

In je relatie kan het ook goed zijn om eens een grote schoonheid te houden. Want hoeveel stofnesten zijn er inmiddels blijven hangen? Welke dingen kunnen wel eens een sopje gebruiken? En het kan zelfs zo zijn, dat je op het punt komt: bewaren, oppoetsen of misschien ‘wegdoen’?

Voelt je relatie bedompt zoals je huis na een lange winter? Zet dan net zoals bij je huis, de ramen open, zorg voor frisse lucht en zorg dat je relatie opgepoetst wordt. Maar hoe doe je dit?

Het is goed om voor jezelf eerst alles eens op een rijtje te zetten. Ga met pen en papier op een plekje in je huis zitten, waar je nooit zit. Doe dit om uit je normale denkpatroon te komen. Kijk als het ware naar je relatie en wat er nodig is om die te verbeteren. Waardoor blokkeren er dingen? Misschien wel een overvloed aan plannen en zorgen, die ergens in je achterhoofd zitten. Deze kunnen je weerhouden van het leven in het nu en van je relatie te genieten. Wat heb je nodig om weer met frisse energie tegen je relatie aan te kijken, zodat je niet vastgeroest blijft zitten in belemmerende gedachtenpatronen en weer ruimte hebt voor nieuwe input. Wie kan je daarbij helpen?

Lukt het om tijdens deze schoonmaak in je hoofd je negatieve gedachten om te buigen naar iets positiefs? Durf je jezelf ook een spiegel voor te houden? Kun je je matte relatie weer glans geven? En vergeet daarbij niet: zonder wrijving geen glans!

Of kom je erachter, dat het vlammetje dat ooit in je brandde, gedoofd is. En dat de vele poetsbeurten die je in de afgelopen jaren hebt verricht, geen effect meer hebben en hun sporen hebben achtergelaten. Dat je glans niet meer terugkomt, welk middel je ook probeert. Is het dweilen met de kraan open?

Bezinning leidt tot bewustwording. Daarna is er tijd voor vernieuwing. Vernieuwing door je relatie op te poetsen of er juist een punt achter te zetten. Wat het ook wordt, het is de hoogste tijd voor een frisse start! De voorjaarsschoonmaak! Goed om deze traditie in stand te houden, zowel voor het huis, je hoofd als je relatie.

Op November 11, 2018