Artikel afbeelding

Mediation bij scheiding, hoe werkt dat?

Hebben u en uw partner de knoop doorgehakt, en wilt u gaan scheiden? Dan staat u voor een hectische periode waarin vele beslissingen gemaakt moeten worden. Om alles te regelen kunt u kiezen om samen een advocaat in de arm te nemen, of beiden apart een advocaat te nemen. Een derde optie is het kiezen voor een mediator om te helpen bij het scheidingsproces.

Scheiding met advocaten

U kunt dus kiezen om één of twee advocaten te nemen. Wanneer u kiest voor één advocaat, zal deze zorgen dat juridisch gezien uw scheiding volledig wordt afgehandeld. Ook zult u met elkaar in gesprek gaan in de letterlijke zin of via deze advocaat. U kunt voor twee advocaten kiezen wanneer de relatie tussen u en uw partner dermate slecht is. Daar zitten wel nadelen aan: de communicatie tussen u en uw partner, u en uw advocaat, uw partner en uw partners’ advocaat en de advocaten onderling kan zeer ingewikkeld worden.

Mediation bij een scheiding

De mediatior geeft niet alleen juridisch advies, maar zorgt ervoor dat u de scheiding ook op emotioneel vlak kan verwerken en dat onderliggende zaken kunnen worden besproken. Met een mediator is het mogelijk om beter te communiceren en elkaar beter te begrijpen. Zo kan er later met wederzijds respect een goede oplossing worden gevonden. De afspraken die u samen maakt bepaald u zelf, in plaats van dat een rechter dat voor u doet. Zo houdt u zelf de controle over uw situatie. Ook is een scheiding met mediation vaak sneller en goedkoper dan een juridische procedure.

Mediation voor de kinderen

Naast dat een mediator helpt om de scheiding van u en uw partner zo soepel mogelijk te laten verlopen, is een mediator er ook voor de eventuele kinderen in een relatie. Niet alleen kan een mediator helpen om een ouderschapsplan op te stellen, maar kan een mediator er ook voor de kinderen zelf zijn. De mediator zorg ervoor dat er altijd in belang van de kinderen gehandeld wordt, en gaat daarnaast ook in gesprek met de kinderen wanneer dat een toegevoegde waarde heeft.

De juiste mediator kiezen

In Nederland is mediator geen beschermd beroep. Om er zeker van te zijn dat u een mediator kiest die de juiste opleiding heeft voltooid en kennis heeft van familierecht, kunt u het beste kiezen voor een registermediator. Deze mediators zijn ingeschreven bij de Mediators Federatie Nederland en moeten voldoen aan strenge eisen.

Hoe verloopt een scheiding met mediator?

Wanneer u ervoor kiest om uw afspraken met behulp van een mediator af te handelen, zal de mediator zich ontfermen over het gehele proces. De mediator zal ervoor zorgen dat er een advocaat wordt ingeschakeld om de scheiding in te dienen bij de rechter, en zal helpen bij het maken van alle nodige afspraken.

Op August 21, 2018