
Echtscheiding in overleg met een klein probleempje
Echtscheiding in overleg met een klein probleempje
Beginsituatie
Ik werd via een mail benaderd door een vriendelijke, maar verdrietige mevrouw uit een dorp in de regio Arnhem: of ik beschikbaar was voor een scheiding die op korte termijn geregeld moest worden. Ik heb positief gereageerd en meteen een afspraak gemaakt voor een intakegesprek met de vrouw en de man samen.
Intakegesprek
In het gratis intakegesprek heb ik uitgelegd hoe mediation werkt en wat de susidie mogelijkheid is via de Raad voor Rechtsbijstand. Zij hebben samen uitgelegd dat ze allebei definitief besloten hebben te scheiden en dat ze dit voor hun tieners (zoon en dochter) en voor henzelf in goede harmonie willen regelen. Er moest toch ook wel even een traantje worden weggepinkt. Het was voor de vrouw een grote geruststelling dat we meteen en op korte termijn een startafspraak konden maken. En ook niet onbelangrijk: ‘het klikte’ tussen ons.
Goede voorbereiding door de vrouw
Omdat de vrouw al veel voorbereid had en ze hierover samen al afspraken hadden gemaakt, wilden ze graag e.e.a. op redelijk korte termijn afronden, want de vrouw ging graag zo spoedig mogelijk apart wonen. Ze had al contact gehad met de woningbouwverenging en er was gelukkig in de buurt een passend huis beschikbaar. Maar om voor die huur-woning in aanmerking te komen moest er een scheidingsconvenant overlegd worden.
Snelle start
Samen slapen in hun tweepersoonsbed voelde niet meer prettig; de man sliep op de bank, vooral daarom wilden ze vaart maken. Ik kon aan hun wens om snel te starten voldoen. Ik heb de mediation overeenkomst opgemaakt en met de bijlagen te weten het mediation-reglement en de gedragsregels voor mediators van de Mediation federatie Nederland aan hen gemaild.
Mediation
De mediation liep voorspoedig. Ze waren inderdaad al ver gekomen met het afspreken van hun scheiding. De kinderen waren goed ingelicht. Het ouderschapsplan was dan ook snel klaar, de kinder- en partner-alimentatie werden ze het in onderling over eens en over de boedelverdeling ook. Het gezamenlijke koophuis had een kleine overwaarde en die werd 50/50 verdeeld, evenals de wederzijdse pensioenen.
Probleempje
Het overzetten van de hypotheek op naam van de man bleek ingewikkelder dan gedacht, vanwege de nieuwe regels van de overheid en de banken, maar ook dat kon geregeld worden. De 50% van de overwaarde was genoeg voor de vrouw om het nieuwe huis in te richten.
Toch nog snelle afronding
De convenant is opgesteld en door de advocaat gecontroleerd, daarna getekend en bij de rechtbank bekrachtigd. De man en vrouw hebben daarna afgezien van hoger beroep en de scheiding is ingeschereven bij de gemeentelijke basisadministratie en daarmee definitief geworden. Binnen twee maanden was alles afgerond. En de vrouw heeft haar huurhuis snel kunnen betrekken.
Resultaat
De ondertekening van de convenant was voor man en vrouw een opluchting. De kans voor ieder van hen op een nieuwe start bood rust. De vrouw kon binnenkort weer in een eigen bed slapen. De relatie was niet beschadigd; ze blijven samen de ouders van hun twee tieners.
In verband met de vertrouwelijkheid is het voorbeeld zo vervormd dat een verband met de realiteit is uitgesloten. Als personen zich toch menen te herkennen, dan berust dit uitsluitend op toeval.
Op March 22, 2016