Omgaan met negatieve energie. Tips voor gevoelige mensen

‘Hoe kan ik voorkomen dat de spanning en stress van anderen, mijn energieniveau doet kelderen’, vraagt Niels mij. ‘Ik ben een echt gevoelsmens’, verklaart hij zich nader, ‘en dat vind ook fijn. Het is mijn kracht. Maar soms is het ook zwaar. Alles komt zo binnen. Dus als ik een paar pittige klantjes heb op een dag, kun je me ’s avonds opdweilen…’ ‘Dan ben je niet de enige,’ zeg ik.‘En wat je ertegen kunt doen is even eenvoudig als veelomvattend. Het komt neer op één grondregel. Zelfliefde.

Maar eerst even over hoe het komt. Dat je meetrilt met de negativiteit van anderen kun je eigenlijk niet voorkomen. Daaraan ligt namelijk een universele wet ten grondslag: de Wet van Trilling*. Iedereen heeft een uniek en complex trillingspatroon. Gelijke, of bijna gelijke trillingsfrequenties hebben de neiging om met elkaar mee te gaan trillen. Nou hebben gedachten, gevoelens en overtuigingen ook een trillingsfrequentie. Als jij voelt dat je in aanwezigheid van iemand anders leegloopt, dan trilt iets in jou mee met de negatieve energie van die ander. Dat proces voltrekt zich op onbewust niveau.’

‘Lekker dan!’, zegt Niels. ‘Hier ben ik niet zo blij mee. Zeg jij nou dat ik net zo negatief ben als die mensen die ik begeleid?’ ‘Ja en nee’, zeg ik. ‘Maar trek het je niet persoonlijk aan lieverd, want we dragen allemaal negativiteit mee in ons systeem, niemand uitgezonderd. We hebben de neiging allerlei rotgevoelens weg te drukken uit ons bewustzijn, linea recta de kelder van ons lagere onbewuste in, waar het zich hecht aan de onbewuste collectievenegativiteit van onze (organisatie)cultuur. Door je werkelijkheid te beschouwen als een reflectie van jezelf, kun je jezelf dus beter leren kennen.

Maar dat je meetrilt met de negativiteit van een ander wil nog niet zeggen dat jij gelijk bent aan die ander. Niemand is gelijk. Slechts een deeltje van je trilt mee. Nou weet ik toevallig dat jij ook een hoop positieve gevoelens, gedachten en overtuigingen in huis hebt. Hoe liefdevoller die zijn, hoe hoger de frequentie. Op momenten dat je ermee samenvalt, zend je die frequentie uit, en geef je de ander de kans om daarin met jou mee te trillen.

En nou is het interessante dat de Wet van Trilling stelt, dat hogere trillingen, lagere trillingen kunnen transformeren,terwijl dit omgekeerd niet geldt.

Dit betekent o.m. dat als je een negatief persoon in een positieve omgeving plaatst, deze persoon zich vanzelf beter gaat voelen, enkel door van omgeving te veranderen.
Maar als je een vrolijk persoon in een groep kankeraars plaatst, dan gaat deze alleen meekankeren, als ie (onbewust) ook een kankeraartje aan boord heeft. :) Heeft ie dat niet, en heeft ie over het algemeen een lichte energie over zich, dan kan ie heel de groep 'omhoog' trekken.

Door liefdevolle keuzes te maken, ontwikkel je dus naar een hogere trillingsfrequentie, waarvan niet alleen jijzelf profiteert, maar ook je omgeving! Elke glimlach die je schenkt, elke constructieve handeling die je uitvoert, kan een kettingreactie van goeds in werking stellen...

Terug naar de zelfliefde en het beschermen van jezelf. Hierbij de inzichten die ik door de jaren heb opgedaan:

1) Verguis je gevoeligheid niet, maar koester deze
Hoe hoger je trillingsfrequentie, hoe gevoeliger je bent. Dit is een goed teken. Door je gevoeligheid kun je gemakkelijker contact maken met je innerlijke wijsheid. En wijsheid maakt je handelen zinvoller en effectiever…
Voorwaarde is dat je wel goed omgaat met je gevoeligheid! Hoe?

2) Wees alert op plotselinge moeheid en leeglopen tijdens of direct na ontmoeting

Dit is een belangrijk aandachtspunt voor sensitieve mensen, want die hebben vaak zwakke grenzen en lopen dus sneller leeg op anderen. Als je voelt dat de zware (negatieve) energie van anderen op je drukt, vraag je dan af: gaat dit (gevoel of deze emotie) over mij, of over de ander? Moet ik er iets mee (bv in de richting van de ander)? Moet ik ernu iets mee? Is dit echt mijn verantwoordelijkheid?

3) Is het antwoord ontkennend, stel dan je grens en laat het probleem bij de ander.

Stel je grens zo nodig verbaal, maar in ieder geval energetisch, door de energie in gedachten naar de zender terug te sturen. Dit heet uitplaatsen. Want ook al ben je zorg/hulpverlener, je bent niet verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem van je klant/de patiënt. Reik je hulp aan naar beste kunnen, dat is voldoende. Wat de ander ermee doet moet je loslaten. Dat is zijn of haar deel en verantwoordelijkheid.

4) Begin je (op subtiel niveau) op te zien tegen het contact met een bepaalde klant, dan is dat een teken dat de ander een onverwerkt pijnveld van jou aanraakt. Neem dan - uit zelfliefde - wat tijd voor jezelf.Onderken de pijn die je voelt als jouw pijn. Onderzoek waar het over gaat, desnoods met een derde. Roep een gevoel van compassie met jezelf op, verwerk het, leer ervan en laat het los.

Nog even over negatieve energie. Deze heeft een trage trillingsfrequentie en kan kleverig en zwaar voelen. Niet prettig. Als je dit voelt na een ontmoeting, geen probleem, je kunt je energieveld altijd reinigen.
Daar zijn allerlei goeie cursussen voor, die op het volgende neerkomen:

a) Goed aarden, bv door te wandelen; in de tuin werken; yoga; meditatie;

b) Je energieveld reinigen, bv door veel water te drinken; met zout douchen of baden (!); lavendel of cederolie verdampen of opdoen
(NB je vervuild zelf je energieveld door overmatig alcohol en drugsgebruik, varkensvlees, schaaldieren, paling of meerval eten

c) Jezelf opladen, bv door op tijd naar bed te gaan; iets leuks doen, waar je energie van krijgt zoals sporten, sauna, massage, etc.

Zelfbescherming draait dus om zelfliefde. Stel je grens niet door ‘nee’ te zeggen tegen de ander, maar door ‘ja’ te zeggen tegen jezelf. Het is wijs om de ander niet te willen beschadigen, want negativiteit komt vroeger of later altijd bij je terug. Wie in staat is negativiteit om te buigen naar constructief contact, is ‘de sterkere’ van de twee. Het is een optie waar iedereen voor kan kiezen. Het is een optie waarmee je niet alleen iets positiefs doet naar jezelf toe, maar ook naar de ander en je omgeving. En het is een optie waarin je, als je waarachtig bent, zonder uitzondering slaagt. Mocht dit je aanspreken, maar je weet niet hoe je emotioneel en praktisch de transformatie moet maken, dan ben je van harte welkom bij ons in de Vrijplaats.

Op October 1, 2013