Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Artikelen over conflictbemiddeling

Column: De land- en de zeeschildpad

Vandaag komt Timo bij me op bezoek. Hij is zes jaar en ik begeleid zijn ouders gedurende hun echtscheiding. Timo is de laatste tijd wat stilletjes; er gaat blijkbaar veel om in zijn koppie.   Lars, de vader van Timo, komt hem brengen. Ik begroet Timo met een handdruk en zeg: “Stoer van je Timo, dat je er bent!” Hij knikt verlegen en drukt zijn knuffel, Apie, stevig tegen zich ...

Lees meer >>

Op 13 januari 2015

Column: Floortje

  Met een mok koffie zit ik in de voorkamer en wacht op mijn jonge cliënte, Floortje. Haar ouders, Mark en Kim, zijn vorig jaar gescheiden. Het was een lastige scheiding. De emoties kregen de overhand, wat alles negatief bepaalde. Uiteraard heeft dit grote gevolgen voor Floortje gehad. Ondanks dat de emoties nu bedaard zijn, hebben Kim en Mark moeite met de overstap van ‘partners ...

Lees meer >>

Op 10 januari 2015

Column: "Roekoe roekoe, roeduif roeduif"

Na een intensief gesprek vanochtend sta ik in de achtertuin met een kop koffie alles te overdenken. Ik kijk uit op het weiland, waar de koeien grazen. Plots landt er een duif in het weiland. Hij begroet de koe met: “Roekoe, roekoe.” Waarop de koe antwoordt: “Roeduif, roeduif.”   Communicatie, het is een toverwoord. Waar we ook zijn, wat we ook doen, een goede ...

Lees meer >>

Op 10 januari 2015

'Nee zeggen' moeilijk? Zo bevrijd je je ervan.

Vorige week sprak ik een familielid over haar bazin. Nogal een kreng, om het zo maar eens te zeggen. Die bazin dan hè! :) In grote stappen thuis: de hele dag stemmingswisselingen, en wie niet naar haar pijpen danst, krijgt geen contractverlenging. Met dagelijks 10 open sollicitaties op de mat meent haar bazin zich haar divagedrag te kunnen permitteren. Mijn famililid, ik zal haar hier Ulrike ...

Lees meer >>

Op 8 juli 2014

Geweldloze communicatie: een mythe!

We mogen niet boos zijn op mensen waar we van houden, of waar we afhankelijk van denken te zijn, we moeten aardig zijn. Maar zijn we wel zo aardig? Wat communiceren we zonder dat we het zeggen? Hoe zou dat overkomen bij de ander? "Ze merken niets aan mij" hoor ik vaak. Maar is dat ook zo? Je hebt geen idee hoe je overkomt. Je ziet alleen de ander, zijn/haar gedrag. Daar reageer je op.

Lees meer >>

Op 13 juni 2014